Historie

Naše vinařství navazuje na staletou tradici předků pracujících v zemědělství.

Specializace na výrobu vína začala ve 30. letech 20. století výsadbou vinice naším pradědou Františkem Jakšou ve vinařské trati Dolní hora a poté v 60. letech, v rámci tehdejších možností, založením dalších dvou vinic v tratích Křivolán a Přední díl.

O rozvoj rodinného vinařství se zasloužil především náš děda Josef Jakša, který celý život pracoval v Moravských vinařských závodech ve Bzenci, nejdříve jako dělník ve sklepě a poté jako vedoucí podnikové laboratoře. Jelikož pro něj byla vždy práce zároveň koníčkem, vinařil po pracovní době ve svém vinohradě a sklípku. Z té doby má spoustu různých ocenění z místních, oblastních i celostátních výstav vín. 

Já jsem na jeho činnost navázal, po ukončení Vinařské školy ve Valticích a několikaleté praxi v různých vinařských podnicích, založením firmy v roce 2012.

Výroba vína

V současnosti obděláváme necelý 1 hektar vinohradů v jednotlivých vinařských tratích u nás ve Vracově. Na doplnění sortimentu nakupujeme hrozny pouze od stálých a prověřených dodavatelů.

Hrozny z našich vinic i od stálých dodavatelů dosahují vysoké kvality a cukernatosti, přesto je necháváme zatřídit jako Moravské zemské víno z důvodu velikosti šarží, složité legislativy a nákladů s tím spojených.

Samotná výroba vína probíhá tradiční selskou cestou - vylisovaný mošt neodkalujeme ani nepoužíváme umělé kvasinky. Výsledkem jsou svěží a plná vína s typickým odrůdovým charakterem vhodná i pro dlouholetou archivaci.

Mladá vína po stočení filtrujeme přes křemelinové a deskové filtry.
Po zhruba půl až jednom roce ležení v sudech lahvujeme pomocí ruční plničky a zátkovačky. Během celého výrobního procesu používáme minimum síry.

Výsledný produkt pak zraje dle potřeb jednotlivých vín i několik let v archivních boxech. Archivní vína jsou naší specialitou, namátkou vybrané různé vzorky těchto vín (i 30, 40 nebo 50 let staré) zařazujeme do řízených degustací pro hosty ve sklípku.